اگرچه کارآفرین بودن، مزیتهای بسیاری دارد اما این نکته را نباید فراموش کرد که یک کارآفرین مسیری طولانی پیش روی دارد و این مسیر همیشه روشن و امیدبخش نیست و بسیاری از این مشکلات که پیش روی فرد قرار دارد، ذهنیت او را شدیدا تحت تأثیر قرار میدهد و مانع از موفقیت فرد در کسب و کار میشود. ۵ مانع روانشناختی شایع وجود دارد که باعث میشود کارآفرینان و صاحبان کسب و کار نتوانند به موفقیت دست یابند:
مشکلات و مسائل مالی باعث استرس میشوند
شروع یک کسب و کار جدید - هرچقدر هم که کوچک باشد - کاری پرهزینه است. شروع یک کسب و کار کوچک، حداقل ۱۵۰ میلیون تومان هزینه خواهد داشت که البته هزینهی اداره کردن و فعال نگهداشتن آن واحد تجاری، به هزینههای اولیه اضافه خواهد شد. حتی کسب و کارهای کوچک خانگی که هزینههای ثابت کمی در بر دارند، مشمول هزینهی فرصت ازدسترفته میشوند. به عبارت دیگر، کارآفرینان به جای کار کردن برای دیگران و داشتن یک شغل ثابت با یک درآمد ثابت، مسئولیت پول درآوردن را خودشان بر عهده میگیرند. کارآفرینان بهدرستی میدانند که پیشبینی کردن یا تخمین زدن اینکه چه زمانی کسب و کار کوچک آنها شروع به سوددهی خواهد کرد؛ کار بسیار دشواری است در نتیجه آنها آینده شغلی خود را تیره و ناامیدکننده میبینند.
نکتهی مهم این است که یک کارآفرین بهنوعی به یک منبع مالی نیاز دارد تا هزینههای او را در حداقلیترین میزان تأمین کند. این ایده که فرد قبل از شروع کسب و کار جدید، یک تا دو سال پسانداز کند، ایدهی بسیار خوبی است اما همیشه این ایده کاربردی و نتیجهبخش نخواهد بود؛ به هر حال فرد در کنار کار اصلی خود باید یک درآمد ثابت از یک منبع درآمد جانبی داشته باشد. شما در آغاز کسب و کار جدیدتان میتوانید یک شغل دوم نیز داشته باشید؛ مثلا میتوانید در زمینهی تخصصی خودتان بهعنوان یک مشاور یا در دیگر مشاغل آزاد فعالیت کنید.
داشتن یک منبع درآمد جانبی باعث میشود یک کارآفرین از امنیت مالی برخوردار باشد. این امنیت مالی باعث آرامش فکری کارآفرین میشود در نتیجه فرد میتواند به خاطر داشتن این آرامش ذهنی برای موفقیتهای بلندمدت تصمیمگیری و برنامهریزی کند. زمانی که کارآفرین این امنیت مالی و آرامش ذهنی را نداشته باشد، احساس ناامیدی میکند و در نتیجه دائما در فکر سودهای کوتاهمدت خواهد بود.
ارزش وجودی خود را با موفقیت در کسب و کار مرتبط دانستن
شروع یک کسب و کار جدید به جرئت و ریسکپذیری نیاز دارد. زمانی که کسب و کار شما رونق میگیرد، کمکم خودتان را فردی موفق میدانید اما اوضاع همیشه بهخوبی پیش نمیرود. باید به خاطر داشته باشید که مسیر شما به سوی موفقیت، راهی ناهموار و پر از پستی و بلندی است؛ بنابراین ارزش وجودی خود را نباید با موفقیت تجاری خود مرتبط بدانید. هر کسب و کاری به تدریج و کمکم شکل میگیرد؛ اما در طی مسیر چالشهای بیشماری وجود دارد و ممکن است که اهداف اصلی کارآفرین در میان چالشها و مشکلات گم شود.
در حقیقت فقط یکسوم استارتاپها و کسب و کارهای نوپا میتوانند به مدت یک دهه دوام بیاورند. کاملا واضح است که این مسئله برای کارآفرینان چقدر فاجعهآمیز خواهد بود.
موفقیت تجاری شما هیچ ارتباطی با ارزش وجودی شما ندارد. با شکست در کسبوکارتان، ارزش وجودی خود را زیر سؤال نبرید. موفقیتهای دیگری را که در زندگیتان کسب کردهاید در نظر داشته باشید. برای اینکه این موضوع را فراموش نکنید؛ فهرستی از موفقیتهای زندگیتان تهیه کنید و همیشه در دسترس داشته باشید. هر وقت به خاطر عملکرد تجاری خود احساس یأس و ناامیدی و بیارزشی کردید، به این فهرست مراجعه کنید و دربارهی سایر جنبههای مثبت زندگیتان فکر کنید.
تناقض کمالگرایی
تنبلی و بیتحرکی یکی از بزرگترین موانع در مسیر موفقیت شما است. بهعنوان یک کارآفرین باید فردی سریع و فعال باشید و در زمانهای ضروری سریع واکنش نشان دهید. شما نمیتوانید منتظر بمانید تا اینکه برنامهای بینقص و ایدهآل داشته باشید و بعد اقدام کنید. باید دستبهکار شوید و کمی هم ریسکپذیر باشید. سریع دستبهکار شوید و بر اساس ایدههای فعلی خود اقدام کنید و از شر این افکار که باید همیشه بینقص باشید، خود را خلاص کنید. روی ایدههای خود کار کنید، شما فرصت موفق شدن خواهید داشت و کارهایی که در نگاه اول دشوار و غیرممکن به نظر میرسند، بهتدریج ممکن و عملی خواهند شد. درست است که کمالگرایی باعث رشد و پیشرفت شما میشود؛ اما لزومی ندارد که کارها و ایدههای شما همیشه بینقص باشند.
نداشتن اطلاعات کافی
نداشتن اطلاعات کافی در زمینهی کسب و کار جدید، یک مانع بزرگ دیگر است که بسیاری از کارآفرینان با آن مواجه هستند. وقتی شما در استخدام یک شرکت هستید، وظایفی دارید که باید انجام دهید؛ اما وقتی خودتان کسبوکاری را شروع میکنید خودتان مسئول اصلی در شرکت خواهید بود و شما هستید که باید شرکت را در حد استانداردهای قابل قبول نگهدارید.
یک راهحل ساده برای اینکه در مسیر درست حرکت کنید، این است که از تمام فعالیتهای روزانه، هفتگی و ماهانهی خود فهرستی تهیه کنید و بر طبق برنامه عمل کنید. اگر احساس میکنید نیاز دارید در مورد تصمیمات و برنامههای خود با یک فرد متخصص مشورت کنید و راهنمایی بخواهید، در جستجوی کارآفرینان موفق باشید و از راهنماییهای آنها استفاده کنید. اگر با چنین افرادی آشنایی و ارتباط ندارید، سعی کنید از طریق دیگر اطلاعات کافی در مورد شغل جدید و کسب و کارتان به دست آورید. با استفاده از نظرات افراد متخصص و با کسب اطلاعات کافی و ضروری، دیگر خودتان بزرگترین مانع برای موفقیتتان نخواهید بود.
بیش از حد کار کردن
افراد کارآفرین ساعتهای طولانی کار میکنند که ممکن است منجر به خستگی بیش از حد و از پای درآمدن فرد یا انتخاب سبک زندگی ناسالم شود. دائما در حال تلاش و دوندگی بودن، باعث میشود فرد یا به پرخوری روی بیاورد یا اینکه تغذیهی کافی و درست نداشته باشد. در نتیجه تغذیهی ناسالم و ناکافی بر سلامتی و عملکرد شغلی فرد تأثیر منفی خواهد داشت. علاوه بر این، فرد ممکن است زمان کافی برای خواب و ورزش نداشته باشد که ترکیب این عوامل ناخوشایند باعث ایجاد یک سبک زندگی ناسالم میشود. استرس شغلی نیز به عوامل بالا اضافه میشود و مشکلات جدی را برای سلامتی فرد ایجاد میکند. در این صورت ذهنیت و فضای فکری کارآفرین تغییر مییابد و چنین کارآفرینی بهطور حتم نمیتواند در مسیر موفقیت قرار بگیرد.
برای جلوگیری از این مسائل باید اول روی سلامتی خود سرمایهگذاری کنید. به خاطر داشته باشید که هر روز ورزش کنید. طوری برنامهریزی کنید که بتوانید شب به اندازهی کافی بخوابید. اگر مشکلی دارید که نمیتوانید این استانداردها را رعایت کنید؛ بهطور منظم به پزشک مراجعه کنید. سعی کنید سبک زندگی سالمی داشته باشید و با کار بیش از اندازه، سلامتی خود را به خطر نیندازید.
کارآفرین بودن مسئولیتهای دشوار و بیشماری را بر دوش شما میگذارد؛ اما فراموش نکنید مسئولیتی که برای حفظ سلامتی خود بر عهده دارید، به همان اندازه و شاید هم بیشتر از مسئولیتهای شغلی شما اهمیت دارد.
اگر نسبت به این موارد هوشیار باشید و تمام سعی خود را برای اجتناب از آنها به کار بگیرید، در جایگاه بهتری قرار خواهید گرفت و رسیدن به موفقیت شغلی برای شما آسانتر خواهد شد و در طی سالیان آینده میتوانید از نتیجه و ثمرهی تلاشهای خود بهره ببرید.